2016. június 26., vasárnap

Tihany

Lavender love


Végre elérkezett a kedvenc ehető virágom, a levendula virágzásának időszaka. Már régóta terveztük, hogy elmegyünk Tihanyba, és megnézünk egy igazi, kiterjedt levendulamezőt, illetve megkóstoljuk a helyi (levendulás) gasztronómiai finomságokat. 
Tihany a kicsi kőházaival és a rengeteg levendulával/ levendulás termékkel igazi Provence, csak kicsiben. A levendulamezőre csak szerdán jutottunk ki, ekkorra már learatták a levendulatermés 1/3-át a Szedd magad! program keretében. Egy jó hosszú sétával lehet eljutni a gödrösi elágazóhoz, ahol a levendula ültetvény is található, de megérte, mert gyönyörű a hegyes-völgyes táj a mindenféle színes mezei virágokkal, és a bal oldalon elterülő Külső-tóval.  Mi nem szedtünk levendulát, mert az a sáv, ahol éppen lehetett aratni, ott a levendula elvirágzott egy kicsit, így csak egy csokrot vettem kiszárítani, hogy fel tudjam használni bonbonok és sütik készítéséhez. Nagyon finom, aromás és sötét lila virágú a tihanyi levendula, így nem is volt kérdés, hogy be kell szereznem egy saját palántát, amit egy nagyon kedves helyi levendulapalánta őstermelő bácsitól vásároltam, aki ellátott jó tanácsokkal a virág gondozását illetően.


Ami pedig a gasztronómiát illeti, számos helyen a menü részeként szerepeltek a különféle levendulás sütik és ételek. Én mindennap levendulás limonádét ittam, rózsa- vagy gyömbérsziruppal kombinálva. Természetesen az alkoholokat is előszeretettel ízesítik levendulával, mint például a bort vagy a pálinkát. Az egyik este Rol kipróbálta a Kapucínus sörház levendulás sörét a Legendás házban, aminek nagyon finom levendulás utóíze van, bár az ivászat 5 perc elteltével meghiúsult, mert szó szerint elmenekültünk a helyről a szúnyoginvázió miatt (a szúnyogriasztó sem segített - igen, Tihanynak ez a hátránya, hogy a tájvédelmi körzet jellege miatt nem lehet irtani a szúnyogokat.) A kedvenc helyem a Tündérsziget nevű kicsi cukrászdaféleség lett a kellemes hangulata, a finom sütik és a kedves tulajok miatt. Itt mindennap volt valami foglalkozás, már első nap részt vettünk egy levendulás keksz gyártásban, ami annyira ízlett, hogy tuti itthon is ki fogom próbálni.


Levendulás keksz gyártás



Tündérsziget udvar


Levendulás kávé & levendulás sajttorta; 
levendulás-rózsás limonádé & sacher torta


Levendulás-gyömbéres limonádé, levendulás rozé fröccs 
és levendulás muffinok


 

Pénteken levendula szörp készítés volt a program

Tihanyban is van Levendula Fagylaltozó, ami szerintem a legfinomabb fagyikat készíti, és a kedvencem tőlük a levendulás étcsokoládé, amit felváltva ettem a levendulás citrommal, mert csak így lehetett elviselni a 35 fokos hőséget. 



Két fajta mézet lehetett vásárolni: levendulás és levendula mézet. A levendulás méz esetében a méz vegyítve van pl. akácmézzel, ami az ízén is érezhető, mert az utóíze levendulás, míg a levendula méznek végig intenzív levendula íze van. Egy helyi méhész őstermelőtől vásároltunk levendula mézet, amivel komoly sütis terveim vannak, de arról majd később... :)  


Tihanyban kb 2-3 bolt van, ahol lehet vásárolni, és azok is elég szűkös árukészlettel rendelkeznek, így a Szamosnál sikerült beszerezni a rendszeres csokoládé ellátmányt bonbon formájában.


Szamos levendulás étcsoki, levendulás-marcipános és trüffel bonbon

És íme egy kis képes beszámoló:












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése