2016. szeptember 24., szombat

Szilvás pite

Szilvás pite



Megérkezett az ősz, a kedvenc évszakom. Imádom az orromban érezni ezt a kissé csípős levegőt, a bordó, sárga és barna színekben pompázó fákat nézni, ahogy átszűrődnek rajta az erőtlen, de még mindig melengetni próbáló napsugarak, és a száraz avarban sétálni, ahogy ropognak a csizmám talpa alatt a falevelek, amiket néha felkap a szél, hogy táncra hívjon, majd ledobja őket a földre, hogy minden kezdődhessen elölről. Ebben a színes dekadenciában van valami megmagyarázhatatlan szépség, ami bennem pont az ellenkezőjét váltja ki... Ilyenkor mindig jó hazautazni vidékre, és kiülni a kertbe, élvezni a levegőt és a természetet, közben pedig hozzám bújnak a macskáim, akik már a télre készülvén magukra öltötték a vastag, puha  bundájukat.

És ha ősz, akkor piték! Imádom a pitéket. A szilvásat, a meggyeset, az almásat, az epres-rebarbarásat... mindegy, csak legyen, és az évszaknak megfelelő gyümölccsel lehet őket sütögetni. Itthon épp szilva volt, úgyhogy nem volt nehéz eldönteni, milyen pite is készüljön. A tetejét szintén összhangban az évszakkal díszítem: nyáron virág formájú, ősszel falevél, télen pedig hópehely alakú formákat szaggatok a tetejére sütipecséttel. 



Hozzávalók:  
30 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
2-3 marék szilva
fahéj

Elkészítés:
A cukrot és a lisztet összekeverjük, majd a feldarabolt margarinnal összemorzsoljuk, ezt követően pedig a tojássárgájával omlós tésztát gyúrunk. Ha ez megvan, akkor cipót formázunk belőle, és félórára a hűtőbe tesszük. Pihentetés után kivesszük, kinyújtjuk a piteformába a tészta 2/3-át (a formát nem kell kikenni). A tésztát megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon. A szilvát félbe vágjuk, kimagozzuk, felfordítva a tésztára rendezgetjük, majd fahéjjal és cukorral jól megszórjuk. Nem maradt más hátra, mint a tetejére tetszőleges formákat szaggatni, és a 180-200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső melegítés, a légkeverés kiszárítja) 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 
Recept forrása: Nők Lapja Konyha Desszert I./1.

Pangur Ban




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése