2016. december 21., szerda

Yule

Mézeskalács csokoládélikőr




Ma van a téli napforduló, ilyenkor a legrövidebb a nappal, és következésképpen leghosszabb az éjszaka. Ezen a napon különös fényjáték szokott lenni naplementekor. Van, hogy elfelejtem hányadikát is írunk, és csak az égre nézve jövök rá, hogy napforduló van. Ez az év sajnos kivétel volt, mert egész nap szürke volt az ég felénk. De "hála" a mínusz fokoknak, a teraszon lehet trükközni a csokoládé temperálás gyorsításával :)  

A hagyományos Baileys helyett idén mézeskalács csokoládélikőr készült, ami nagyon mézeskalács fűszeres és nagyon csokoládés, avagy tömény karácsonyi ízvilág egy palackba sűrítve. Az eredeti recept arányai nem voltak túlságosan szimpatikusak, így módosítva, tejmentesen született meg ez a verzió. Fél adagot készítettem, ami majdnem megtöltött egy 7 dl-es üveget.

Hozzávalók:
100 gr min. 60%-os étcsokoládé
fél-1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás sárgája
5 dkg barnacukor
1 dl zabtejszín/ tejszín
1,5 dl vodka
1 dl víz

Elkészítés:
1. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd alacsony lángon elkezdem besűríteni folyamatos kevergetéssel, fokozatosan hozzáadva a zabtejszínt. Ezt követően leveszem a tűzről, és az apróra vágott csokoládét beleteszem, ami kevergetés közben elolvad, ezután a mézeskalács fűszert is hozzáadom. Félreteszem kihűlni.
2. Miután kihűlt, hozzákeverem a vodkát és a vizet, és beletöltöm az üvegbe. Másnapra összeérnek az ízek. Fogyasztás előtt felrázandó.

Forrás: Nők Lapja Konyha Desszert különszám II. évf. 3. szám


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése