2017. október 8., vasárnap

Rumos-meggyes pite

Rumos-meggyes pite


Ha beköszönt az ősz, akkor eljön a különböző meggyes, almás, körtés és szilvás crumble-ök és piték ideje is. Mivel az ősz a kedvenc évszakom és imádom a pitéket is, nem is kérdés, hogy gyakran kerül az asztalra hétvégente. Ezt a felturbózott meggyes pitét két hete próbáltam ki otthon, és annyira bejött, hogy muszáj volt megint csinálnom. A pite tésztája, a szokásos, amit egy tavalyi októberi bejegyzésben is lehetett olvasni.




Hozzávalók:  
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
Töltelék:
1 üveg magozott meggy
2-3 evőkanál cukor
1 teáskanál rum/rumarom
kávéskanál vanília esszencia
fahéj
2 evőkanál keményítő
1 evőkanál zsemlemorzsa



Elkészítés:
1. Először a tölteléket készítjük el: feltesszük melegíteni a magozott meggyet a levével, hozzáadjuk a rumot, a vanília esszenicát és a fahéjat, pár percig melegítjük, majd kiveszünk egy kis meggylét, összekeverjük a keményítővel, majd visszaöntjük a meggyes keverékhez, és besűrítjük. Ha kész félretesszük kihűlni. 
2. A pitéhez a cukrot és a lisztet összekeverjük, majd a feldarabolt margarinnal összemorzsoljuk, ezt követően pedig a tojássárgájával omlós tésztát gyúrunk. Ha ez megvan, akkor cipót formázunk belőle, és félórára a hűtőbe tesszük. Pihentetés után kivesszük, kinyújtjuk a piteformába a tészta 2/3-át (a formát nem kell kikenni). A tésztát megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon. Mivel kisebb piteformát használtam, így a tésztát vastagabbra nyújtottam, és elősütöttem 15 percig: egy sütőpapíron lencsét helyeztem a tésztára nehezékként, hogy ne emelkedjen meg. Ezt követően zsemlemorzsát hintettem a tésztára, ráhelyeztem a meggyes tölteléket. Végül a tetejére tetszőleges vastagságú csíkokat vágtam, amiket a tetejére tettem, végül leveleket és rózsákat formáztam (a kiszúrók hiányában, amik otthon vannak) és a 180-200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső melegítés, a légkeverés kiszárítja) 15-20 perc alatt aranybarnára sütöttem.

A pite tészta recept forrása: Nők Lapja Konyha Desszert I./1.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése